6 modalităţi prin care pisica îţi arată că se simte parte din familie

Recunoscute pentru indiferenţa lor, pentru independenţă şi uneori pentru viclenie, pisicile sunt acele ghemotoace de blană care ne fac viaţa mai frumoasă şi care, de cele mai multe ori, au propriul mod de a ne arăta iubirea.

Loading...

Adesea stăm să ne întrebăm dacă mâţele noastre chiar ne iubesc, căci puţinele dovezi de iubire sunt prea rare ca să ne ofere o siguranţă. Dar, dacă am învăţa să citim comportamentul lor, poate am fi mai conştienţi de existenţa iubirii lor:

Atingerea pe frunte – Chiar dacă doar de câteva secunde, atingerea pisicilor pe frunte face miracole! Dacă vine lângă noi şi ne lasă să facem asta, înseamnă că simte că poate avea încredere în noi şi că se simte bine în preajma noastră.

Pisica frământă – Pentru stăpânii aflaţi la prima experienţă cu o pisică de companie, frământatul pisicii poate fi amuzant sau poate ridica semne de întrebare în ceea ce priveşte sănătatea pisicii. Experţii în „pisic-ologie” ştiu că nu există mâţă care să nu etaleze acest comportament măcar o dată în viaţă.

Există multe teorii care încearcă să explice acest tip de comportament: încă de mic, puiul de pisica exersează această acţiune. În momentul în care sunt alăptaţi, pisoii frământă gentil, fără gheare, abdomenul pisicii, în jurul mameloanelor, pentru a stimula lactaţia. Acest gest are un imens efect psihologic pozitiv, întrucât este urmat de eliberarea de lapte cald şi delicios. Dar frământatul este adânc întipărit în genetica pisicii.

În trecut, pisicile sălbatice îşi construiau culcuş în diferite locuri. Ele executau astfel de mişcări de frământare, pentru aşeza frunzele uscate sau iarbă înalta. Astfel îşi creau un culcuş moale şi bine consolidat. Această ultimă teorie pare să fie cea mai adecvată, întrucât majoritatea pisicile execută aceste mişcări înainte de a se pune la culcare. Frământă pătura sau perna, la fel cum facem şi noi atunci când ne aranjăm aşternuturile de pat.

Oricum ar fi, atunci când o pisică face aceste gesturi, e limpede că se simte în largul ei, simte că este în sânul familiei şi asta îi oferă confortul necesar.

Îşi mişcă adesea codiţa în semn de mulţumire. E bine ca o pisică să îşi mişte coada, dar oare ce înseamnă asta? Trebuie să învăţăm să citim limbajul cozii pisicii. Spre exemplu, coada dreapta, ţinută în sus: pisica este mulţumită şi încrezătoare. Coada ţinută în sus şi mişcată suav dintr-o parte într-altă denotă bucurie. Coadă ca un semn de întrebare:  pisica este fericită şi are un chef  nebun de joacă. Coada purtată în jos, uşor orizontal, cu vârful îndoit în sus: relaxare totală şi mulţumire.

Coada ţinută în jos, aproape paralel cu picioarele: pisica se află într-o dispoziţie proastă, potenţial agresivă şi doreşte să nu fie deranjată. Coada băgată între picioare: înseamnă supunere sau teamă puternică. Aceleaşi sentimente sunt exprimate şi de coada ţinută sub corp, uşor îndoită. Coada mişcată alert înainte şi înapoi: pisica nu se simte confortabil şi poate deveni agresivă. Coada ţinută în jos sau orizontal pe sol, al cărei vârf se mişcă spasmodic denotă curiozitate şi un potenţial atac.

Toarce – Poate unul dintre cele mai cunoscute dovezi ale faptului că pisica ne iubeşte enorm este faptul că toarce. În aceste momente ea este bucuroasă, liniştită, relaxată, simte că iubeşte şi că este iubită.

Vrea atenţie – Când pisica ta se satură de atenţia ta, va avea grijă să îţi arate. Dar dacă nu îţi dă semne ci, mai mult decât atât, se alintă pe lângă tine, arată-i toată afecţiunea şi iubirea din lume, pentru că asta caută.

Îţi aduce cadouri – Da, nu este deloc plăcut când pisica îşi aduce la picioare un şoarece mort, o pasăre sau altceva. Dar ce încearcă ea să îţi spună este: uite de ce sunt eu în stare, uite ce am făcut. Aşteaptă aprecierea ta, pentru că te iubeşte.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Câinele abandonat pe un drum din Grecia urmăreşte maşina unei femei şi „cere” să fie salvat. Ce soarta va avea bietul catel…

În urmă cu câteva săptămâni, Valia Orfanidou conducea pe un drum rural din Grecia, când, ...

error: Content is protected !!