Ce este de făcut când şopârla rămâne fără coadă

Pentru cei care sunt începători în creşterea şopârlelor, momentul în care acestea îşi pierd coada se poate dovedi destul de ciudat şi de înspăimântător, deopotrivă.

De aceea e bine să se ştie că există şi o parte bune: ca prin magie, cozile şopârlelor cresc la loc, în majoritatea cazurilor.

Dar cum se întâmplă, totuşi, acest lucru, şi ce poate fi făcut pentru prevenirea lui (dacă se poate face ceva)?

 

Toate şopârlele îşi pierd coada?

Majoritatea, nu toate şopârlele, se pot „descotorosi” de cozile lor. Conform Margaret Wissman, medic veterinar specializat pe animale exotice, reptilele precum iguane şi dragoni bărboşi renunţă la cozile lor şi le cresc altele ulterior, pe când gecko cu creastă doar rămâne fără coadă, fără a exista posibilitatea să îi mai crească alta vreodată.

Acest mecanism de apărare se numeşte „autonomie caudală” şi apare în momentele în care şopârla se simte ameninţată sau este pur şi simplu luată de coadă.

Când se întâmplă acest lucru, coada se desprinde de corp, intravertebral – în cazul celor care se regenerează – astfel încât prin contracţia muşchilor din jurul vertebrei aceasta se rupe în două, moment în care coada se mişcă independent de corp, reuşind să distragă atenţia prădătorilor.

Acest mecanism de apărare este folosit însă în caz de maximă nevoie, când toate celelalte mecanisme de apărare nu s-au dovedit a fi utile.

Coada reptilei nu se va rupe, spre exemplu, dacă un câine latră la ea. Dar se va întâmpla în cazul în care o persoană calcă accidental pe coadă, prinde şopârla de coadă, sau scapă obiecte greoaie pe ea, a explicat dr. Wissman.

 

Când şi cum îi va creşte reptile la loc coada?

Regenerarea cozii încă reprezintă un subiect de mare interes pentru specialişti. Ea poate dura de la câteva săptămâni până la luni, în funcţie de mediul în care şopârla trăieşte, de dietă şi de o mulţime de factori care ţin de creşterea ei.

Noua coadă poate fi mai scurtă, de o nuanţă sau de o textură diferită, iar cercetările au demonstrat că ea poate fi şi mai musculoasă şi mai cartilaginoasă (în loc de un os dur) decât cea iniţială.

 

Ce este de făcut imediat ce şi-a pierdut coada

Odată ce coada a fost desprinsă de pe corp, foarte multe vase de sânge şi nervi sunt distruse, astfel că nu există nicio şansă să mai fie cumva „lipite”. Dar, din fericire, atunci când şopârla îşi pierde coada, nu prea curge mult sânge.

Dacă se observă, însă, că sângerează în exces, este bine să se apese pe locul rănit cu un prosop sau cu un tifon ud şi chiar să se contacteze medicul veterinar. După aceea, sunteţi liber să luaţi coada şi să o aruncaţi la gunoi.  Şopârlele nu simt nevoia să jelească pierderea cozii 🙂

 

Cum se îngrijeşte o şopârlă care şi-a pierdut coada

Odată ce şopârla a rămas fără coadă, trebuie ca ei să i se asigure un mediu cât mai curat şi cu temperaturi cât mai potrivite. Unii specialişti recomandată dezinfectarea locului, ungerea lui cu un antibiotic şi chiar bandajarea lui.

Pierderea cozii este însă un fenomen natural, la care corpul se adaptează destul de uşor, atâta timp cât animalul are parte de hrana, de spaţiul şi de curăţenia necesare.

 

Pot părinţii şopârlelor să prevină căderea cozii acestora?

Care este cea mai bună modalitate de a preveni căderea cozii la şopârle? Prin reducerea stresului şi prin asigurarea unui mediu în care să se simtă cât mai bine şi cât mai confortabil.

Temperatura la care trebuie ţinută şopârla, în mod normal, este de 21-29 grade Celsius. În plus, trebuie acordată atenţie astfel încât şopârla să nu fie luată de coadă şi să fie ţinută departe de câini, de pisici sau de alte animale.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*