Ce gândesc în REALITATE animalele de companie despre noi…

Indiferent dacă am ales să ţinem acasă un câine, o pisică sau un papagal, ajungem uneori să ne dăm seama că nu-i înţelegem chiar atât de bine pe micii noştri prieteni.

Loading...

Mesajul – „îmi este dor de tine”

Cum percepem: obişnuim să credem că animalul împărtăşeşte aceleaşi emoţii ca şi stăpânul: de dor, tristeţe sau chiar gelozie.

Cercetările ştiinţifice arată că în realitate stăpânul pur şi simplu îi atribuie animăluţului preferat diverse manifestări emotive. În mod normal, animalelor le sunt specifice anumite emoţii de bază sau instinctive, pecum frica, furia, bucuria sau tristeţea. Şi acestea desigur îşi au rolul lor- cele negative sunt necesare simţului autoconservării, în timp ce stările pozitive sunt necesare convieţuirii în grup. Aşadar, trecând prin prisma modului uman de a simţi, uneori ne este complicat să descifrăm corect comportamentul micilor noştri prieteni.

„Ce mult mă bucur să te văd!”

Cu siguranţă atunci când vedem un animal „zâmbind” şi dând vioi din coadă, ne gândim la bucuria pe care i-o aduce prezenţa noastră micii fiinţe.

În realitate

Savanţii au atras atenţia că de obicei, copii cu vărsta de până la 6 ani percep rânjitul unui animal, care îşi dezgoleşte dinţii, ca pe un zâmbet. Asta pentru că şi ei fac anume aşa. Chiar şi mai târziu, copilul poate fi dus în eroare de exemplu, de datul din coadă al câinelui, percepând greşit acest gest ca pe unul prietenesc. Totuşi, acesta poate exprima şi agresivitate. Doar un expert poate aprecia cu siguranţă starea unui animal. Putem spune că un câine este binevoitor atunci când îşi clatină coada, urechile îi sunt relaxate, gura îi este întinsă în zâmbet, fără a dezgoli dinţii, ochii sunt larg deschişi şi animalul este în fază jucăuşă, nu statică.

„Vreau să fiu doar cu tine”

Câinele e prietenul omului. Şi nu ar trebui să punem la îndoială faptul că acesta ne va rămâne devotat până la moarte.

În realitate putem numi prieten o persoană cu care ne leagă o experienţă pozitivă şi pe care am dori să o perpetuăm în viitor. Poate fi acest lucru caracteristic unui câine? Nu! Fără îndoială, animalul domestic simte o afecţiune faţă de stăpânul său. Când acesta revine acasă îl poate întâmpina cu mult entuziasm. Totuşi, nu poate fi vorba despre o relaţie afectivă pe termen lung, ca în cazul oamenilor. Odată nimerind în altă familie, unde va avea parte de condiţii bune, animalul domestic se va „împrieteni” destul de repede cu noii stăpâni. Sigur, chiar şi peste ani, revăzându-şi vechiul stăpân, animalul l-ar putea recunoaşte manifestând bunăvoinţă, însă doar atât.

„Suntem o familie!”

Câinele este un animal foarte apropiat de stăpân, în timp ce pisicile preferă să fie independente.

În realitate nici câinii şi nici pisicile nu sunt animale individualiste, obişnuind să trăiască în grupuri, doar că acestea se deosebesc între ele. Câinii se acompaniază la întâmplare, şi îşi menţin „colectivul” o perioadă mai îndelungată. Într-un grup de câini lipseşte o ierarhie în sensul obişnuit al cuvântului, deşi, pentru a convieţui în grup, fiecare individ îşi construieşte relaţii pornind de la manifestări non-agresive. Model pus în practică şi în familia stăpânilor.

Colectivităţile de pisici se formează după alte principii, formând familii. Un grup de zoo-psihologi italieni au remarcat că generaţii de pisici s-au înmulţit spre exemplu, în perimetrul unui port, având în apropiere o constantă sursă de peşte. Acelaşi lucru poate fi spus despre zonele din oraş unde iubitorii de animale obişnuiesc să aducă mâncare grupurilor de pisici vagaboande. Imediat însă ce această sursa de hrană dispărea, grupurile se dispersau.

„Niciodată nu voi mai face aşa!”

De multe ori stăpânii întrezăresc în comportamentul animalului de companie regretul pentru pozna comisă.

În realitate, câinii spre exemplu, recepţionează foarte rapid semnele agresiunii şi caută măsuri pentru a detensiona situaţia şi a evita furia omului.

„Nu am făcut nimic rău”

Stăpânii obişnuiesc să creadă că atunci când îşi pedepsesc pisicile, acestea nu ştiu să-şi recunoască vinovăţia.

În realitate pisicile pur şi simplu nu ştiu să facă legătura între faptele lor şi nemulţumirea stăpânului.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Povestea câinelui care a salvat patru oameni dintr-un spital, după ce a intrat în flăcări să pornească alarma de incendiu

Un câine a devenit eroul a patru oameni, după ce i-a salvat din incendiul care ...

error: Content is protected !!