Cum să-ţi alegi câinele potrivit. Lucrurile prioritare de care trebuie să ţii cont, explicate de un medic veterinar 

Alegerea unui câine implică multe aspecte, de la bugetul de care dispui lunar pentru întreţinere la timpul pe care îl poţi acorda, spaţiul în care locuieşti sau persoanele care trăiesc alături de tine.

Loading...

Vivian Ştefan Sălăjean este un medic veterinar specializat în problemele câinilor şi cailor. Specialistul îi sfătuieşte pe cei care îşi doresc un câine să privească în perspectivă înainte de a-şi achiziţiona unul. „Durata medie de viaţă a unui câine este între 10-13 ani. Cum îţi vezi viaţa în următorii 10-13 ani?

Vei pleca la facultate, te căsătoreşti, o să ai copii, îţi schimbi apartamentul şi te muţi la casa, mergi să lucrezi în străinătate? La cine o să laşi căţelul dacă pleci într-o călătorie sau doamne fereşte dacă te îmbolnăveşti? Mai apoi sunt şi alte aspecte, cum ar fi suma pe care eşti dispus să o cheltui lunar pentru întreţinerea unui câine, hrană, medicamente, vaccinuri, dresaj.

Este importat să ştii unde vei locui în următorii ani, la casă sau în apartament, pentru că în funcţie de asta îţi alegi rasa de câine care ţi se potriveşte. Apoi trebuie să te întrebi cât de consecvent eşti, câtă voinţă ai şi dacă partenerul tău va fi dispus să accepte un animal de companie”, afirmă medicul veterinar.    După ce ai reflectat şi te-ai autointerogat urmează să alegi rasa, respectiv genul care trebuie să corespundă răspunsurilor tale la acele întrebari. În funcţie de răspunsurile pe care ţi le-ai dat, Vivian are următoarele sfaturi pentru cei care îşi doresc să fie posesorie de câine.

„Dacă consideri că următorii tăi ani se vor schimba radical, vei călători mult, te vei muta des, ar fi bine să te gândeşti la cineva care să preia câinele temporar sau permanent în cazul în care viaţa ta va suferi o reformă semnificativă. Pe lângă costul achiziţiei unui căţel, în cazul în care nu adopţi, el va mai avea nevoie de mâncare, consultaţii/vaccinări, deparazitări, tratamente, lese şi zgărzi, posibile obiecte diverse din casă distruse care vor necesita înlocuire, un câine mai mare poate implica şi costuri mai mari.

Dacă trăieşti într-o garsonieră nu ar fi indicat să îţi iei un ciobănesc mioritic sau ciobănesc de Asia Centrală pentru că cel mai probabil el nu va fi prea fericit acolo, fapt care îi va schimba drastic comportamentul şi caracterul, ceea ce va avea respercusiuni şi asupra ta. Iar dacă stai la marginea pădurii nu îţi lua un bichon sau un chihuhua pentru că s-ar putea să îl fure şoimul sau vulpea.

În general, câinii cu blană scurtă nu rezistă foarte bine la frig, iar cei cu blană lungă, deasă, nu suportă foarte bine căldura”, mai afirmă veterinarul. Dacă câinele va fi în casă este important de luat în calcul faptul că aceasta se va umple de păr, va trebui frecvent lăsat afară iar mai apoi înapoi în casă. Indicat în acest caz este să investiţi într-o uşă de câini, un cost pe care nu mulţi îl iau în calcul. Important este şi sexul câinelui, o femelă va intra în călduri de două ori pe an şi va lăsa pete de sânge pe covor.

În cazul în care alegeţi un mascul, acest disconfort va dispărea, dar poate apărea riscul de a vă trezi cu uşa roasă de fiecare dată când va simţi o femelă în călduri, mai afirmă specialiştii. „Va trebui să ai în vedere talia animalului. Oricum va trebui să acorzi minim 1-3 ore pe zi prietenului tău, indiferent dacă e caniculă afară sau dacă plouă de 3 zile sau şeful tău ţi-a făcut ziua nasoală.

Acestea sunt problemele tale şi nu ale lui. El are nevoie de tine. Orice câine ţi-ai alege, cel târziu după vârsta de 10 luni va încerca să preia supremaţia, să te domine, indiferent că este de talie mică sau mare. Nu trebuie să uităm că ei se ghidează după nişte instincte. Iar dacă vei avea un ciobănesc de 60 de kg crezi că vei putea să fii destul de autoritar şi puternic cu el? Dar copilul tău? Dar bunica?

O să reuşesti să îţi menţii poziţia? Dacă nu, nu îţi lua un ciobănesc caucazian, Rottweiler, ciobanesc de asia centrala sau alte rase mari cunoscute ca a fi dure. Oricât de dur ar suna unele lucruri pe care le-am menţionat, sunt nişte realităţi. Tu trebuie să te pregăteşti, şi să îi oferi afecţiune, dragoste, timp şi îngrijire, atât cât îţi va dărui şi el ţie”, mai afirmă Vivian Sălăjan.

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Cel mai scump porumbel din lume tocmai a fost vândut cu 1,6 milioane de euro! Licitația a început de la 200 de euro! Ce poate să facă…

New Kim, o femela in varsta de 2 ani, a fost initial scoasa la licitatie ...

error: Content is protected !!