De ce se spune despre pisici că au nouă vieţi?

Există o legendă care persisită de mult timp despre feline: în cultura populară, se estimează că acestea au nouă vieţi.

Loading...

Originea acestui mit datează de acum trei milenii, din perioada Egiptului antic, atunci când au fost domesticite primele pisici. Egiptenii le atribuiau o anumită nemurire, datorită capacităţii lor de a cădea în picioare şi de a supravieţui unor căderi de câţiva metri.

Considerate animale mistice, pisicile se apropiau astfel de divinităţile din religia vechiului Egipt. Aceasta cuprindea trei treimi majore, panteonul având nouă zei principali (ca Osiris sau Isis, dintr-un total de circa 700 de divinităţi).

Pisica era asociată cu zeiţa Bastet, fiica lui Ra, zeul soarelui. Credinţa că pisicile dispun de puteri magice s-a transmis apoi de-a lungul secolelor.

Ce spune mieunatul pisicii? Interpretarea celor cinci sunete distincte pe care le scoate pisica

Dacă unul dintre membrii familiei  tale este un pisoi drăgălaş, înseamnă că tu cunoşti deja sunetele ciudăţele pe care le scoate, de-a lungul zilei. Şi, deşi sensul unora îţi este destul de uşor de descifrat, există şi momente în care rămâi blocat în faţa zgomotelor care ies din guriţa pisicii, întrebându-te „ce vrea să spună, oare?”.

De aceea, ne-am gândit să vă prezentăm o interpretare a celor mai frecvente cinci sunete distincte pe care le scot majoritatea pisicilor, în speranţa că va exista o mai bună comunicare între voi şi mâţele voastre J

Miaună – Clasicul miau – suntem cu toţii obişnuiţi cu acest sunet, iar dacă aveţi de ceva timp o mâţă, cu siguranţă aţi observat că pisicile nu miaună una la cealaltă, ci doar la oameni. Dar oare de ce? În majoritatea dintre cazuri, pisicile miaună atunci când le este foame, când vor să le umpleţi bolul cu apă, în semn de bucurie că v-aţi întors acasă sau drept rugăminte să fie un pic alintate şi mângâiate pe burtică.

Dacă, în schimb, pisica miaună îndelung atunci când mănâncă, când foloseşte litiera sau în alte momente în care are o altă activitate, este probabil ca mâţa să vă transmită că nu se simte prea bine. În astfel de momente, este bine să îi acordaţi atenţie maximă.

Toarce – Poate unele dintre cele mai frumoase momente trăite alături de pisică sunt acelea în care micuţa se ghemuieşte în braţele voastre şi începe să toarcă, după o zi lungă. Acesta este semnul evident că mâţa este fericită şi mulţumită de viaţa ei J . Torsul este şi modalitatea prin care pisicuţele care se nasc surde sau oarbe obişnuiesc să comunice cu mămicile lor. De asemenea, trebuie să ştiţi că pisicile torc şi atunci când sunt speriate, cu scopul de a încerca să se liniştească. Aşa că, atunci când auziţi că pisica voastră toarce, mângâia-ţi-o şi asiguraţi-vă că simte că îi oferiţi toată protecţia şi dragostea din lume.

Sâsâie – Atunci când pisica sâsâie sau chiar mârâie nu o face din răutate, ci pentru că este foarte speriată şi încearcă să se apere. Pisica voastră s-ar putea să sâsâie când un străin intră în casă (sau o persoană cunoscută pe care nu o place) sau la o altă pisică, pentru a o speria şi a o face să se dea la o parte. Şi nu în ultimul rând, pisica sâsâie pentru a le aminti tuturor cine este adevăratul şef (hint: clar nu voi!). În astfel de momente în care pisica sâsâie, specialiştii ne sfătuiesc să ignorăm pe cât posibil acest comportament, în loc să ţipăm la ea sau să ne comportăm agresiv. Oferindu-i spaţiul de care are nevoie o va linişti.

Urlă – Dacă aveţi impresia că numai câinii urlă, vă înşelaţi. Unele rase de pisici, în special siamezele, sunt predispune la ţipete şi la urlete. În plus, orice pisică activă din punct de vedere sexual va urla pentru a-şi atrage masculul. Dacă pisica voastră urlă şi nu se află în niciuna dintre aceste situaţii, este posibil ca ea să se afle într-o stare de urgenţă, poate chiar prinsă undeva sau rănită. Mai sunt si cazuri în care pisica urla pentru că vrea să vă duceţi cât mai repede la ea, să admiraţi prada pe care a prins-o. În orice caz, oferiţi-i pisicii atenţia cuvenită în astfel de momente, pentru a vă asigura că totul este în regulă.

„Ciripeşte” – Acesta este unul dintre cele mai ciudate sunete pe care le scoate pisica, fiind rezervat unor ocazii speciale. Când pisica „ciripeşte” sau chiar face triluri înseamnă că a văzut un papagal, un iepure, o veveriţă sau cine ştie ce alt animal. În general, pisicile învaţă sunetul acesta de la mămicile lor care îl folosesc pentru a le linişti, atunci când sunt mici. Dacă aveţi mai mult de o pisică, este posibil să le auziţi mai des „ciripind”, fiind modul lor de comunicare folosit doar între ele. De asemenea, este posibil ca mâţa să mai „ciripească” şi dacă vrea să fie servită ca o regină, cu mâncărica şi apa la pat.

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Câinele abandonat pe un drum din Grecia urmăreşte maşina unei femei şi „cere” să fie salvat. Ce soarta va avea bietul catel…

În urmă cu câteva săptămâni, Valia Orfanidou conducea pe un drum rural din Grecia, când, ...

error: Content is protected !!