N-ai mai văzut aşa ceva! Labrador cu BLANĂ VERDE. Explicaţia oamenilor de ştiinţă

Surpriză pentru o familie din Marea Britanie. Labradorul lor a dat naștere unui pui de culoare verde. Cățeaua mai are alți cinci câini, toți cu blana albă. Micuțul a fost numit Fifi, în cinstea eroilor din desenul animat Shrak și Fiona.

Loading...

După câteva săptămâni blana patrupedului și-a recăpătat culoarea. Stăpâna lui a povestit că la început, a crezut că puiul este negru.

Oamenii de știință spun că acest lucru este absolut normal și este cauzat de un conținut ridicat de biliverdină în placenta câinelui. Substanța este un produs intermediar care rezultă în urma descompunerii hemoglobinei. Puiul de câine este absolut sănătos și, în curând, blana sa va fi în întregime albă.

Studiu inedit! Modul în care s-a produs domesticirea câinilor între două gene

Mutațiile suferite de două gene ar putea să explice marea sociabilitate a câinilor și domesticirea lor mult mai bine decât o face teoria potrivit căreia caracterul sociabil al acestor patrupede a fost dobândit în urma contactului cu oamenii, potrivit cercetătorilor americani, informează AFP.

Cercetătorii de la universitățile Princeton și Oregon au studiat 29 gene dintr-o regiune a unui cromozom cunoscut pentru faptul că joacă un rol în sociabilitatea canină.

Suprimarea a două dintre acele gene din aceeași regiune a ADN-ului uman este responsabilă cu apariția sindromului Williams-Beuren, o boală genetică rară, caracterizată în special prin comportamente hiper-sociabile și prin alte probleme de sănătate.

La câini, mutațiile acelorași gene par să se afle la originea hiper-sociabilității, un factor cheie al domesticirii lor, care îi diferențiază de lupii din care provin.

“Aceste rezultate ar putea oferi o explicație pentru comportamente diferite observate la lupi și câini, care facilitează la cei din urmă coexistența cu oamenii”, a spus Bridget vonHoldt, biolog la Universitatea Princeton.

Câini și lupi

Pentru această cercetare, cercetătorii americani au combinat studii genetice și comportamentele manifestate de 16 câini și 8 lupi domesticiți și crescuți în captivitate.

Cercetătorii au studiat ADN-ul și comportamentele acestor animale și o serie de date provenind din studii realizate pe o varitate a raselor canine.

Specialiștii au evaluat comportamentele celor două specii menționate mai sus obligându-le să participe la diverse exerciții, pentru a le testa gradul de sociabilitate, dar și abilitățile lor de a deschide cutii pentru a avea acces la diverse alimente gustoase, singuri sau în prezența unui om pe care nu îl văzuseră niciodată până atunci.

Câinii au dovedit o atenție sporită față de stimulările sociale și au manifestat un interes vădit pentru oamenii străini, petrecând cea mai mare parte a timpului privind persoana care participa la test alături de ei, spre deosebire de lupi, care au ignorat acea persoană.

Cercetarea reprezintă o premieră în domeniul cercetărilor genetice care încearcă să găsească originea comportamentelor complexe, afirmă profesoara Bridget vonHoldt.

Biologul Adam Boyko a subliniat că noul studiu este o cercetare “cu adevărat interesantă și importantă”.

Domesticiți în urmă cu 20.000 — 40.000 de ani

“Ar putea fi unul dintre primele studii care au identificat variațiile genetice specifice care au fost importante pentru transformarea lupilor în câini”, a adăugat același om de știință, care nu a luat însă parte la realizarea cercetării.

Cercetătorul studiului spune că studiul a fost făcut pe un număr mic de animale și ar trebui realizate cercetări pe un grup mai mare de animale și mai divers de câini, pentru ca rezultatele să poată fi confirmate.

Potrivit studiului publicat săptămâna aceasta în revista britanică Nature Communications, toți câinii descind din aceeași populație de lupi care au fost domesticiți în urmă cu 20.000 — 40.000 de ani.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Faceţi cunoştinţă cu Gringo – Motănelul mustăcios care topeşte orice inimă cu drăgălăşenia lui

Nu există nicio îndoială că pisicile ocupă primele locuri în topul preferinţelor utilizatorilor de internet ...

error: Content is protected !!