Pisicile au sau nu 9 vieti? Mit sau realitate?

Pisicile sunt printre animalele norocoase care in mitologie au fost inzestrate cu mai multe vieti decat orice alte creaturi ale lumii. Numarul de vieti pe care se pare ca il au felinele – noua – nu este deloc intamplator! Iata cum au aparut aceste legende, de ce se spune ca pisicile au noua vieti si cum variaza numarul lor in diferite colturi ale lumii! 

Numarul vietilor unei pisici, variabil in functie de regiuni

In cultura celor mai multe regiuni de pe glob, pisicile au noua vieti, insa exista si colturi ale lumii in care numarul acestora difera. De exemplu, in Germania se pare ca pisicile au doar 7 vieti, tot un numar magic, pe cand in Turcia, se pare ca sunt mai putin norocoase, multumindu-se cu doar 6 sanse de a fenta moartea.

De ce se spune ca pisicile au 9 vieti?

Legendele din jurul acestei caracteristici supranaturale a pisicii dateaza inca din antichitate. Potrivit inscriptiilor istorice, egiptenii antici venerau o zeita pe nume Bastet, despre care se spunea ca avea trup de femeie si cap de pisica si ca era inzestrata cu noua vieti. De atunci, egiptenii au crezut ca toate pisicile au mai multe vieti.

Tot egiptenii antici au intarit ideea ca pisica ar avea mai multe vieti, prin referire la zeita soarelui, Atum-Ra, despre care se credea ca lua forma unei feline atunci cand cobora si vizita pamantul. Legenda mai spune ca Atum-Ra a dat nastere la nu mai putin de alte opt zeitati, care impreuna cu ea, formau conceptul de noua vieti intr-una singura, de unde si mitul ca pisicile ar avea tot atatea sanse la viata.

Nu sunt insa singurele mentiuni care fac referire la cele noua vieti ale pisicilor. Se pare ca si marele dramaturg englez, William Shakespeare, face referire la acest mit in piesa „Romei si Julieta”.

In timp, oamenii au inceput sa creada in puterea supranaturala a pisicilor si datorita capacitatii acestora de a ateriza in picioare, chiar si de la inaltimi impresionante. Dexteritatea si agilitatea felinelor pare sa fie abilitatile care le scapa din ghearele mortii de cat mai multe ori.

De asemenea, mitul conform caruia pisicile au noua vieti isi are originea in China, unde numarul este considerat norocos, facand referire la sansa pe care aceste animale o au in a supravietui din incercari grele. Si alte religii considera acest numar mistic, fiind considerat sau numit si „trinitatea trinitatii”, oferind energie pozitiva si noroc.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Motivele pentru care cainii rod lucrurile din casa

În ziua de azi, animalele de companie sunt la mare căutare, astfel că dacă și ...