Pompierii focșăneni l-au salvat pe Bobiță, un ciobănesc german căzut într-un rezervor adânc de 8 m

„Lumea ar fi un loc mai bun, dacă toţi oamenii ar iubi necondiţionat, aşa cum o fac câinii” – M.K. Clinton.

Loading...

Noi iubim orice suflet care ne cere ajutorul şi nu puteam rămâne indiferenţi la strigătul disperat al lui Bobiţă. Trecătorii prin zonă au auzit lătratul acestuia şi au alertat pompierii.

Aseară un echipaj al salvatorilor a făcut recunoaşterea zonei (fosta platformă Mopaf) şi l-au găsit pe Bobiţă căzut într-un rezervor colector subteran adânc de aproximativ 8 m. Căţelul, de rasă ciobănesc german, era speriat şi agresiv.

Fiind o zonă periculoasă, întuneric şi ora târzie care nu a putut asigura prezenţa unui medic veterinar, pentru siguranţa echipajului, s-a luat decizia ca misiunea să continue în această dimineaţă. După primele semne, se părea că animalul era acolo de câteva zile. Ca să-i fie bine până în zorii zilei i-am adus mâncare ca să-şi potolească foamea.

Azi, la prima oră, salvatorii s-au dus să-l salveze pe Bobiţă. Spre bucuria tuturor, la faţa locului au venit şi stăpânii câinelui, care nu mai ştiau nimic de el de o săptămână. Misiunea a fost încheiată cu succes, iar acum Bobiţă este în siguranţă!

Câinii sunt capabili să proceseze cuvintele pe care le învaţă de la oameni (studiu)

Câinii răspund la stimuli verbali, însă nivelul lor de înţelegere şi de procesare a cuvintelor a fost mult timp un mister. Pentru a afla mai multe despre acest proces, o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a utilizat tehnici imagistice cu ajutorul cărora au fost analizate creierele câinilor care răspundeau la stimuli verbali. Analiza sugerează că aceste animale dezvoltă o imagine şi o definiţie neuronală de bază a cuvintelor învăţate, relatează UPI.

”Mulţi proprietari cred că propriii lor câini ştiu ce înseamnă unele cuvinte, însă în realitate nu prea există dovezi ştiinţifice care să ateste acest lucru”, a notat într-un comunicat Ashley Prichard de la departamentul de psihologie a Universităţii Emory din Statele Unite. „Am dorit să obţinem informaţiile chiar de la câini, nu doar în urma mărturiilor proprietarilor”, a explicat ea.

Înainte ca oamenii de ştiinţă să scaneze creierele câinilor, ei i-au rugat pe proprietari să le înveţe pe animale două cuvinte noi, respectiv numele a două jucării, una de consistenţă moale şi cealaltă din material mai dur. Fiecare câine a fost considerat dresat în momentul în care aducea constant jucăria numită de proprietar şi o lăsa în urmă pe cea care nu era menţionată. În timp ce se afla în interiorul unui computer tomograf, fiecare câine şi-a urmărit proprietarul care i-a arătat pe rând jucăriile şi a pronunţat numele asociat ei, dar şi cuvinte fără sens.

Imaginile realizate asupra creierului animalelor au relevat o creştere a activităţii neuronale în momentul în care proprietarii rosteau cuvinte lipsite de sens. Oamenii tind să manifeste o creştere a activităţii neuronale când reacţionează la cuvinte pe care le cunosc. Descoperirea, publicată luni în jurnalul Frontiers in Neuroscience, dovedeşte faptul că în cazul câinilor efectul este invers. ”Ne-am aşteptat să observăm la câini o discriminare neuronală între cuvintele pe care le ştiau şi cele pe care nu le cunoşteau”, a admis Prichard. „Surprinzător este faptul că rezultatul este opus studiilor efectuate pe oameni, care prezintă în mod normal o activare neuronală semnificativă în cazul cuvintelor cunoscute în comparaţie cu cele noi”, a adăugat ea.

Cercetătorii estimează că aceste patrupede sunt mai atente la cuvintele noi deoarece sunt dornice să le facă pe plac proprietarilor lor. În cazul unei jumătăţi dintre participanţii canini, creşterea activităţii neuronale a fost localizată în cortexul parietal-temporal. Specialiştii cred că acesta este similar cu zona gyrus angularis din creierul uman responsabilă de procesarea diferenţelor lexicale. Alţi câini au prezentat o intensificare a activităţii neuronale în alte zone ale creierului, cum ar fi cortexul temporal stâng, amigdala, nucleul caudat şi talamus. Diverse rase pot procesa cuvintele în mod diferit, a relevat de asemenea studiul.

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Faceţi cunoştinţă cu Gringo – Motănelul mustăcios care topeşte orice inimă cu drăgălăşenia lui

Nu există nicio îndoială că pisicile ocupă primele locuri în topul preferinţelor utilizatorilor de internet ...

error: Content is protected !!