Povestea extraordinară a lui Hachiko, cel mai loial câine din lume

Timp de aproape un deceniu, un câine și-a așteptat cuminte stăpânul să coboare din tren și să se întoarcă acasă, așa cum fusese obișnuit. Dar stăpânul său trecuse la cele veșnice cu nouă ani și jumătate în urmă…

Loading...

Hachiko, din rasa akita, este un exemplu strălucit al motivelor pentru care câinele este considerat „cel mai bun prieten al omului”. Profesorul Eizaburo Ueno locuia în cartierul Shibuya, din Tokyo.

La începutul anilor ’20, acesta preda la Universitatea Imperială din oraș. Ueno avea același program în fiecare zi: dimineața, se plimba până la gara din Shibuya, alături de câinele său, Hachiko.

De aici, profesorul lua trenul până la locul de muncă.

După ce termina cursurile, lua trenul înapoi și se întorcea la gară, exact la ora 15.00. Hachiko îl aștepta cuminte, pentru a-l însoți pe drumul spre casă.

Stăpânul și câinele și-au păstrat cu religiozitate aceste obiceiuri, până într-o zi tristă din 1925. Atunci, profesorul Ueno a suferit un accident cerebral în timp ce preda și a murit.

Hachiko a venit la gară ca de obicei, la ora 15 fix. Dar stăpânul său iubit nu a mai coborât din tren…

Hachiko s-a întors a doua zi, la aceeași oră, știind că-l va găsi pe Ueno acolo. Dar nici de data aceasta profesorul nu a venit. Însă câinele lui loial nu și-a pierdut speranța.

Hachiko, cel mai loial câine din lume
Hachiko a venit și în ziua următoare în gară, la ora 15.00. Apoi și în ziua care a urmat, și tot așa. Curând, câinele singuratic a început să atragă atenția călătorilor care făceau naveta.

Unii dintre ei se opreau ca să-l mângâie și să-l hrănească. Chiar și angajații gării aduceau mâncare pentru câinele loial, iar uneori îi țineau chiar și companie pentru o bucată de timp.

Zilele au devenit săptămâni, care apoi s-au transformat în luni, care au devenit ani… Iar Hachiko venea în fiecare zi să-și aștepte stăpânul.

Până la urmă, unul dintre foștii studenți ai profesorului Ueno a aflat despre obiceiul câinelui. Acesta a luat trenul spre Shibuya, să vadă dacă animalul profesorului său aștepta acolo. Ca de obicei, Hachiko era la locul său.

Hachiko, fotografiat în gară. La acest moment, acest exemplu de loialitate era pe cale să fie cunoscut în întreaga Japonie
Povestea l-a intrigat atât de mult pe fostul student, încât a publicat un articol de ziar care avea să-l transforme pe câinele akita într-un simbol național.

În curând, oameni din toată țara veneau ca să-l viziteze pe Hachiko. Câinele devenise un simbol al loialității și oamenii credeau că le poartă noroc.

Credinciosul animal nu a lăsat bătrânețea sau bolile să-i întrerupă obiceiul. La un deceniu după moartea stăpânului său, câinele încă se întorcea în gară ca să-l aștepte.

Uneori, era însoțit de oameni care călătoriseră pe distanțe mari numai pentru a vedea cu propriii lor ochi acest câine nemaipomenit. Însă așteptarea îndelungată a lui Hachiko a luat sfârșit în 1935.

Hachiko a murit din cauze naturale. A fost găsit pe o stradă din Shibuya. Chiar dacă nu-și văzuse stăpânul de un deceniu, câinele se întorsese în gară în fiecare zi, fără să renunțe la speranța de a-și revedea stăpânul.

Hachiko, expus la Muzeul Național al Naturii și Științei din Ueno
Moartea lui Hachiko a fost știre națională în Japonia. Câinele a fost incinerat, iar cenușa lui a fost pusă lângă mormântul profesorului Ueno.

Am putea spune că stăpânul și câinele credincios s-au reîntâlnit, în cele din urmă. Blana lui Hachiko a fost păstrată și împăiată. Ea poate fi văzută la Muzeul Național de Științe din Japonia, în Ueno, Tokyo.

Câinele a fost atât de iubit în Japonia, încât s-au strâns donații pentru a i se ridica o statuie din bronz. Statuia a fost ridicată exact pe locul în care câinele credincios așteptase timp de un deceniu.

Oamenii se adună la statuia lui Hachiko, la împlinirea unui an de la moartea câinelui
În curând, națiunea japoneză avea să treacă prin război. Când statuile din întreaga țară au fost topite pentru a fabrica muniție, nici statuia lui Hachiko nu a fost cruțată.

Totuși, povestea câinelui loial era atât de iubită de oameni, încât o nouă statuie a fost ridicată în gara Shibuya, în 1948. Statuia este acolo și în ziua de azi și este un punct de întâlnire foarte popular printre locuitorii orașului.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Povestea câinelui care a salvat patru oameni dintr-un spital, după ce a intrat în flăcări să pornească alarma de incendiu

Un câine a devenit eroul a patru oameni, după ce i-a salvat din incendiul care ...

error: Content is protected !!