Stiai ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni? Afla despre ce este vorba

Desi pare un subiect de film de groaza, este adevarat faptul ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni. Stii scenariul acela in care apare un spirit in spatele personajului din film, iar pisica incepe sa sasaie si isi arcuieste spatele? Haideti sa vedem cat de realist este.
Conform unui articol impartasit de George Takei prin intermediul HigherPerspective.com, exista un sambure de adevar si in acel scenariu de film.

Loading...

Realitatea este ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni. Este, de asemenea, cazul si altor animale precum cainii sau caprioarele. Ele vad anumite lumini, precum luminile ultraviolet, pe care noi oamenii pur si simplu nu le putem vedea. Desi poate parea un lucru banal, adevarul este ca exista multe alte lucruri in lume, in jurul nostru, pe care noi nu le putem percepe vizual. Asta dovedeste, din nou, faptul ca pisicile au o sensibilitate mult mai ridicata fata de oameni.

Esti curios care este explicatia?

Capacitatea vizuala este bazata pe abilitatea ochiului de a detecta radiatii electromagnetice. Exista variatii ample de lungimi de unda ale radiatiilor electromagnice: de la foarte lungi (precum cele termale, ca in cazul caldurii pe care o simti venind de la foc) la foarte scurte (inclusiv raxele X sau radiatii provenite de la dispozitive nucleare).

Sistemul vizual uman poate detecta doar lungimi mijlocii de unde electromagnetice, pe care noi o numim “lumina vizibila”. Astfel, radiatiile elegromagnetice cu lungimi de unda mai lungi fata de cele pe care le percepem noi le numim “infrarosu”, iar pe cele cu lungimi de unda mai scurte, lumini “ultraviolete”. Este dificil pentru vietuitoarele cu sange cald, precum mamiferele, sa aiba vedere infrarosie, deoarece caldura corpurilor interfereaza cu radiatiile infrarosii.

Te intrebi de ce pisicuta ta gaseste imediat cel mai calduros loc din casa iarna? Desi nu au vedere infrarosie, au receptori de caldura foarte sensibili in pielea lor. Acest lucru le ajuta sa se ghideze si sa gaseasca foarte repede sursele de caldura.

Altfel stau lucrurile in ceea ce priveste lenevitul sub soare. Ti s-a intamplat sa iti gasesti pisicuta dormind sub razele soarelui, pe care tu nici macar nu le observasesi? Oamenii de stiinta stiu de multi ani ca pisicile, printre alte animale, pot detecta radiatiile ultraviolete. Ochiul uman filtreaza aceste radiatii, pe cand ochiul felinelor nu. Ele au ochiul format sa perceapa o gama cat mai variata de culori si modele activate de vederea ultravioleta.

Aceasta este explicatia si pentru faptul ca pisicile sunt atrase de obiecte stralucitoare.
Pisicile sunt atrase chiar si de obiectele stralucitoare pe care noi le consideram banale, deoarece substantele chimice din compozitia lor le pot face sa para mai luminoase decat le vedem noi. In ceea ce priveste ideea ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni, chiar daca este vorba despre acelasi obiect banal pe care il putem vedea si noi, este clar faptul ca pisicile il percep diferit fata de noi.

Asta inseamna si ca pisicile pot vedea diverse modele in natura, pe flori, copaci sau chiar pe blanita altor animale. Aceste modele sunt vizibile doar prin lumina ultravioleta. Spre exemplu, un om poate avea dificultati in a percepe un urs polar in zapada, pe cand o pisica il poate distinge fara nicio problema, chiar daca acesta sta nemiscat. De ce? Pentru ca lumina ultravioleta este reflectata de zapada, iar blana alba a ursului polar va absoarde acele radiatii UV.

Noi stiam deja ca pisicile sunt foarte speciale, dar se pare ca nu inceteaza sa ne surprinda!
Tu ai intalnit situatii in care ai avut impresia ca pisicile vad lucruri invizibile pentru oameni? Daca da, descrie-ni-le printr-un comentariu.

 

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Povestea câinelui care a salvat patru oameni dintr-un spital, după ce a intrat în flăcări să pornească alarma de incendiu

Un câine a devenit eroul a patru oameni, după ce i-a salvat din incendiul care ...

error: Content is protected !!