Studiu. De ce câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor

Legătura dintre om și câini există de mai bine de 10000 de ani și s-a întărit cu fiecare generație în parte, iar cercetătorii au descoperit ce face ca aceste relații între oameni și animale să fie atât de speciale.

Loading...

Oamenii de știință din Australia au acest răspuns și spun că oxitocina sau „hormonul iubirii” cum mai este numită, este responsabilă pentru o relație de succes a patrupedelor cu oamenii.

„Acest studiu ne arată că oxitocina este implicată în abilitatea câinilor de a folosi indicaţii umane, cum ar fi arătatul cu degetul, în avantajul lor, de exemplu, pentru a găsi hrană ascunsă. Este foarte probabil ca această conexiune şi comunicare între specii să funcţioneze graţie oxitocinei”, a declarat autoarea studiului, Jessica Oliva, studentă la Universitatea Monash din Melbourne, Australia pentru huffingtonpost.com.

La nivel comportamental, oxitocina are efecte opuse celor ale vasopresinei: la indivizi determină reducerea temerilor și creșterea încrederii, iar la mame determină apariția instinctului matern. În cazul câinilor, oxitocina, care este eliberată în creierul animalului ca răspuns la contactul uman, în timpul mângâierilor de exemplu, i-ar ajuta să fie mai atenţi la oameni şi să-şi îmbunătăţească astfel relaţia cu stăpânii lor.

62 de câini masculi și femele au participat la studiul australian și au fost încurajați ca să găsească o recompensă alimentară într-unul din cele două castroane care le erau prezentate. Această încurajare s-a făcut de fiecare dată cu un semnal efectuat cu mâna, iar câinii au fost testați de două ori. Prima oară, subiecților li s-a administrat oxitocină prin intemediul unui spray nazal, iar a doua oară după ce spray-ul a fost înlocuit cu apă puţin sărată.

Fiecare animal a fost apoi evaluat privind abilitatea de a urma indicaţiile pentru a găsi hrana. Oamenii de știință au descoperit apoi că atunci când au primiy oxitocină, câinii au avut rezultate mai bune, iar creşterea calitativă a performanţelor s-a menţinut până la 15 zile după administrarea acesteia. Cercetătorii sugerează astfel că oxitocina intensifică abilităţile câinilor de a urma indicaţiile oamenilor.

Studiul, publicat în Animal Cognition, răspunde astfel la o întrebare pe care mulți și-au pus-o, legată de formarea celor mai sincere prietenii din lume, dintre oameni și câini.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Cel mai scump porumbel din lume tocmai a fost vândut cu 1,6 milioane de euro! Licitația a început de la 200 de euro! Ce poate să facă…

New Kim, o femela in varsta de 2 ani, a fost initial scoasa la licitatie ...

error: Content is protected !!