Topul celor mai potrivite rase de câini pentru apartament, conform specialiştilor

Unul din doi români creşte un animal de companie. Cei mai mulţi, adică 65%, sunt proprietarii unui câine. Însă, pentru cei care stau la bloc, întreţinerea unui patruped poate deveni extrem de dificilă, dacă nu aleg rasa potrivită. Mărimea contează şi când vine vorba de căţei şi când vorbim de locuinţă. Cu cât spaţiul e mai redus, cu atât animalul trebuie să fie mai mic. Iată topul celor mai potrivite rase, conform specialiştilor.

Loading...

Câteva criterii sunt esenţiale atunci când ne alegem câinele. Ar trebui să fie unul nu prea gălăgios, care doarme mult, latră rar şi nu lasă prea mult păr în jur.

Cele mai căutate rase sunt bichonul maltese, buldogul francez, yorkshire terrier-ul și chihuahua. Cel mai căutat, dar şi cel mai scump exemplar este căţelul pomeranian.

Preţul unui căţel de rasă poate ajunge la mii de euro. Există şi varianta adopţiei, pentru cei care vor să salveze un animal, iar site-urile sunt pline cu anunţuri.

Cele mai prietenoase rase de câini pentru copii

Cu toţii ne-am dorit, atunci când eram copii, să avem un prieten blănos cu care să ne jucăm. Cei care au copii mici se confruntă probabil cu aceeaşi rugăminte cu care s-au confruntat părinţii lor în trecut. Dacă v-aţi hotărât să îi cumpăraţi un căţeluş copilului dumneavoastră este foarte important să ştiţi care sunt cele mai prietenoase rase de câini pentru copii.

Ce trebuie să ştii atunci când te hotărăşti să introduci în familie un căţeluş?
Un căţel aduce multă bucurie în familie, în special pentru copii. Acesta oferă iubire necondiţionată dar are nevoie de multă grijă, atenţie şi disciplină. De aceea trebuie să ai în vedere câteva lucruri atunci când te hotărăşti să aduci în familie un nou membru.

Dispun de timpul necesar?
Un căţel, asemenea unui copil are nevoie de toată atenţia şi afecţiunea stăpânului. Acesta are nevoie să fie scos afară, la plimbare şi să-i acorzi din timpul tău jucându-te cu el. Un căţel trebuie să primească iubire ca să ofere la rândul său iubire. De aceea, dacă ai un job solicitant, care îţi ocupă o mare parte din timp, sau eşti plecat deseori în interes de serviciu, este indicat să te gândeşti bine dacă ai timpul necesar pentru un căţeluş. Totodată, atunci când pleci în concediu trebuie să îl iei cu tine, dacă nu ai o persoană de încredere căreia să i-l laşi.

Dispun de banii necesari?
Trebuie să ştii că un căţel necesită pe lângă mâncare şi jucării, vizite periodice la veterinar, eventuale probleme medicale, produse pentru îngrijire, accesorii etc. Toate acestea vor spori cheltuielile familiei, de aceea este foarte important să te gândeşti dacă poţi aloca aceşti bani pentru îngrijirea patrupedului.

Dispun de răbdarea necesară?
În mod frecvent căţeii se apucă de ros obiectele de prin casă şi fac tot felul de ghiduşii, de aceea trebuie să fii foarte răbdător. „Problema” capătă amploare atunci când căţelul face echipă cu copilul. Dacă eşti sigur că poţi trece peste aceste incidente şi poţi găsi partea amuzantă a lucrurilor, atunci poţi considera că eşti pregătit pentru un căţel.

Care sunt cele mai prietenoase rase de câini pentru copii?
Copii şi căţeii se înţeleg de minune indiferent de vârsta copilului sau talia căţelului. Totuşi, există anumite rase de câini care sunt mai potrivite pentru copiii aflaţi la vârste fragede. Câinele ideal este prietenos, docil şi educat, indiferent dacă este câine de rasă sau un câine adoptat. Vă vom prezenta în continuare cele mai prietenoase rase de câini pentru copii.

Labrador Retriever
Este o alegere ideală pentru familiile cu copii. Sunt câini prietenoşi, cu un chef de joacă interminabil, fiind printre cele mai populare rase de câini de companie. Sunt câini inteligenţi, fiind supranumiţi „Einstein ai câinilor” şi protectori cu cei mici, de aceea sunt printre cele mai prietenoase rase de câini pentru copii. Se ataşează foarte puternic de membrii familiei, adorând să petreacă timp cu aceştia la plimbări şi jocuri cu mingea. De aceea, pot suferi dacă sunt lăsaţi prea mult timp singuri. Sunt câini care se maturizează mai greu, atât fizic cât şi mental. Se pot adapta cu succes la curte sau apartament, însă au nevoie de activitate fizică frecventă. Pe timpul verii, este necesar să aibă acces la locuri răcoroase şi apă la discreţie, întrucât nu tolerează foarte bine căldura.

Golden Retriever
Aşa cum le spune şi numele, sunt specialişti în jocul aport. Au o personalitate similară câinilor din rasa Labrador Retriever, fiind uşor de recunoscut datorită blănii bogate de culoare aurie. Principala calitate a acestor câini este răbdarea, calitate ce îi clasează pe un loc fruntaş în topul cu cele mai prietenoase rase de câini pentru copii. Posedă o energie debordantă, reuşind să facă faţă cu brio până şi celor mai zvăpăiaţi copii. Sunt câini inteligenţi şi uşor de dresat, de aceea sunt folosiţi pentru diverse activităţi cum ar fi câine însoţitor pentru nevăzători sau detectori de narcotice în aeroporturi. Totodată, este un câine prietenos cu celelalte animale.

Setter irlandez
Sunt câini entuziaşti, energici şi prietenoşi, fiind camarazii ideali de joacă pentru copii. Foarte afectuoşi şi agreabili, aceşti căţei socializează bine şi cu celelalte animale. Mediul potrivit pentru ei este la curte, însă datorită firii foarte prietenoase, nu sunt buni câini de pază. În cazul în care se plictisesc latră foarte mult, de aceea este important să îi păstrăm activi şi fericiţi. Din punct de vedere mental, Setter-ul irlandez se maturizează foarte greu, rămânând parcă veşnic pui. Setter-ul irlandez are însă cea mai scăzută speranţă de viaţă dintre câinii de talie mare (aproximativ 12 ani), aspect la care trebuie să te gândeşti dacă vrei un astfel de câine.

Bulldog
Principalul atu al acestor câini este robusteţea şi faptul că pot încasa orice lovitură sau obiect aruncat de copii. Nu este un câine foarte activ, de aceea este adeptul plimbărilor scurte, restul timpului petrecându-l alături de familie. Este recomandat familiilor liniştite, cu un număr restrâns de membri, necesitând dresaj şi socializare. Fiind spontan, curajos şi afectuos cu cei mici este printre cele mai prietenoase rase de câini pentru copii. Este un câine care se adaptează în orice mediu, dar de preferat este ca acesta să fie crescut în apartament.

Beagle
Este un câine prietenos, energic şi jucăuş şi foarte tolerant cu copiii. Este vioi şi activ, de aceea are nevoie de activitate fizică regulată. Necesită atenţie sporită şi plimbări frecvente deoarece nu suportă să fie lăsat prea mult singur. Se împrieteneşte uşor şi cu celelalte animale. Este foarte prietenos cu copiii şi nu numai, fiind un câine care iubeşte pe toată lumea şi este îndrăgit de toată lumea. Necesită dresaj de specialitate, în special în primul an de viaţă. Totuşi, necesită o îngrijire adecvată deoarece năpârleşte destul de mult.

Bull Terrier
Aceşti câini de talie medie sunt calmi, inteligenţi, energici şi prietenoşi. Sunt recomandaţi pentru familiile numeroase, fiind foarte răbdători şi protectori cu cei mici. De aceea, sunt printre cele mai prietenoase rase de câini pentru copii. Bull Terrier-ul poate avea şi rol în dezvoltarea şi educarea copilului. Fiind un câine foarte energic, are nevoie de activitate fizică regulată.

Collie
Această rasă a devenit celebră odată cu apariţia serialului „Lassie”. Este un câine de talie mare, elegant, ideal pentru familie şi este uşor de dresat. În ceea ce priveşte relaţia cu copiii, aceşti câini sunt foarte afectuoşi şi protectori. Necesită o îngrijire specială datorită blănii lungi.

Terra Nova sau Newfoundland
Acest uriaş inteligent şi prietenos iubeşte pur şi simplu copiii. Din această cauză a primit porecla de „baby-sitter”, deoarece este foarte grijuliu cu cei mici. Aspectul său de ursuleţ de pluş îl va face îndrăgit de toată familia. Datorită taliei sale, necesită un spaţiu corespunzător, fiind indicat să crească la curte. Cu toate că năpârleşte mult şi salivează, rămâne printre cele mai prietenoase rase de câini pentru copii.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un câine a fost găsit abandonat și legat de o bancă, în parc, cu un bilet alături. Ce scria pe bilet…

Un câine a fost găsit abandonat și legat de o bancă într-un parc din capitala ...

error: Content is protected !!