Un caine si-a sacrificat viata pentru a salva un copil din incendiu

Un bebelus a supravietuit unui incediu, in SUA, dupa ce cainele familiei a ramas in casa, care luase foc, pentru a proteja copilul de flacari.

Loading...

In momentul in care a izbucnit focul, in casa se aflau bebelusul si cainele familiei, Polo. Mama fetitei de 8 luni coborase pentru scurt timp pana la masina, iar cand s-a intors si a vazut focul a incercat sa intre in casa in flacari pentru a-si salva copilul, care se afla la etaj. Ea nu a reusit sa ajunga la bebelus din cauza flacarilor si fumului gros, potrivit CBSNews.

Dupa ce pompierii au ajuns la fata locului, acestia au descoperit ca Polo, cainele de sase ani, a ramas langa fetita, protejand-o de flacari. Curajosul catel a stat drept scut in calea focului pentru a feri copilul, pe cand acesta avea optiunea sa iasa din casa pentru a se salva, scrie Digi24.

Cum gasesc cainii drumul spre casa chiar si dupa ce parcurg distante uimitoare?

Capacitatea animalelor de a se indeparta pe distante mari si de a reveni cu bine acasa a fost mult timp invaluita in mister, dar s-a aflat ca o mare varietate de animale utilizeaza diferite sisteme senzoriale pentru a putea calatori pe distante mari.

Potrivit Descopera, pe langa abilitatea porumbeilor de a gasi drumul spre casa si migratia sezoniera de reproducere a balenelor cu cocoasa, exista o mare varietate de creaturi capabile sa calatoreasca intr-un mod coerent, precis si eficient.

Stiinta nu a identificat si nu a inteles pe deplin procesele si indicii implicati in migrarea animalelor. Cu toate acestea, dovezile sugereaza ca o gama larga de specii, de la carabusi, la pasari si caini, demonstreaza abilitatii uimitoare de a calatori pe distante lungi.

In luna aprilie, aventura lui Pero a devenit cunoscuta. Cainele Pero a calatorit aproximativ 380 de km timp de doua saptamani. Cainele a reusit sa gaseasca drumul de la Cockermouth (Columbia) inapoi la casa lui anterioara, in apropiere de Aberystwyth (Tara Galilor).

Relatia puternica dintre oameni si cainii lor pare sa primeze dorinta de a crede ca exista ceva magic in aceasta capacitate. Deci, care este motivul: aceasta “legatura personala” intre proprietar si caine sau exista un factor stiintific al biologiei implicate?

O mare varietate de animale utilizeaza diferite sisteme senzoriale pentru a putea calatori pe distante mari. Furnicile de desert, de exemplu, utilizeaza indicii olfactivi de mediu pentru a naviga in cautarea surselor de alimentare, dar si a drumului inapoi la cuiburile lor. Albinele par capabile sa-si aminteasca rutele catre siturile cu hrana, atunci cand sunt expuse la mirosul de la acea locatie. Alte specii, cum ar fi testoasele de mare, unii amfibieni, langustele si pasarile sunt capabile sa utilizeze informatia magnetica a pozitiei pentru a migra sau pentru a se orienta spre locatii specifice.

Aceasta ultima capacitatea de a exploata informatiile geomagnetice este deosebita, deoarece este putin probabil sa fie afectata de conditiile meteorologice, ciclurile de lumina si intuneric, de caracterul sezonier sau pozitia la nivel mondial, in acelasi mod in care alti indici ar putea fi afectati.

In plus, pe langa “busola magnetica”, pasarile par sa foloseasca soarele si stelele drept repere de navigare. Viermii paraziti sunt capabili sa se deplaseze spre gazde noi, raspunzand la vibratii seismice, iar alte specii folosesc vibratiile pentru a captura prada. Liliecii, pasarile si mamiferele marine pot identifica, de asemenea, locatia si traseul de calatorie, cu ajutorul sonarelor si infrasunetelor.

Dar cum a gasit cainele Pero drumul spre casa? Exista posibilitatea ca multe animale, inclusiv cainii, sa se deplaseze folosind o integrare a multora dintre sistemele interne si semnalele externe mentionate mai sus. Cainii sunt, de asemenea, condusi de amintiri, iar asocierile pozitive cu anumite locuri sau persoane sunt susceptibile de a avea ca rezultat o dorinta de a reveni la ele. Capacitatea olfactiva dezvoltata la caini poate, de asemenea, sa ajute la constientizarea locatiei.

Dovezi recente arata ca aceste patrupede, dar si unele primate poseda o molecula asociata cu magnetoperceptia si abilitatea de a sesiza un camp magnetic, scrie MEDIAFAX.

Cryptochrome 1 este o molecula sensibila la lumina, care reglementeaza ritmul circadian la specii diverse cum ar fi plantele si pestii. Se pare ca aceasta molecula este prezenta in celulele cu con din retina la o serie de alte specii inclusiv la caini, vulpi, lupi, ursi si bursuci. Acesta molecula a fost identificata la unele specii de primate, inclusiv urangutanul Bornean.

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Faceţi cunoştinţă cu Gringo – Motănelul mustăcios care topeşte orice inimă cu drăgălăşenia lui

Nu există nicio îndoială că pisicile ocupă primele locuri în topul preferinţelor utilizatorilor de internet ...

error: Content is protected !!